Zwembad aanleggen, welke filters en pompen moet ik kiezen?

Zwembad aanleggen; de verschillende filters en pompen

Bij het aanleggen van een zwembad moet je met meerdere facetten rekening houden. Een van die facetten is het schoonhouden van het zwembad. Het schoonmaken van het zwembad is belangrijk. Niet alleen voor het gebruiksgemak, maar ook voor de levensduur van het zwembad. Als je het vuil geen kans geeft om zich te gaan hechten, houd je het zwembad heerlijk schoon. Daarmee verleng je dus ook de levensduur, aangezien het vuil geen schade aan kan richten. Mede daarom kunnen wij je ook aanrichten om een winterzeil voor in de koude(re) wintermaanden aan te schaffen.

In dit artikel bespreken we echter niet dit winterzeil. Nee, we kijken in dit artikel naar de verschillende filters. Bij een goed functionerend zwembad is er namelijk sprake van meerdere filters. Deze filters werken met elkaar samen en zorgen voor een optimale bescherming van het zwembad.

Filtersysteem

Met een filtersysteem is het mogelijk om het zwembad goed schoon te houden. Een dergelijk filtersysteem zorgt er tevens voor dat de chemicaliën goed verdeeld kunnen worden. Deze chemicaliën zorgen ervoor dat alg wordt bestreden, dat het zwembadwater helder blijft en dat de waterlijn goed gereinigd wordt.

Zandfilters

Een standaard filter voor een zwembad is het zogeheten zandfilter. Dit zandfilter heeft een filtratiemedium. Dit is zand, silicaat of diatomee aarde. Door de pomp van het zwembad wordt het water naar dit filtratiemedium toe gepompt. Door de werking van het zandfilter worden insecten, bladeren en andere vuiligheden tegengehouden. Deze vuiligheden blijven allemaal op het filtratiemedium achter. Vervolgens stroomt het heldere en schone water weer door naar het zwembad.

Een zandfilter is een veel toegepaste filter voor het schoonhouden van een zwembad. Dit is voornamelijk te danken aan de simpele doch effectieve werking. Bij het aanleggen van een zwembad kan je dan ook niet om een zandfilter heen.

Zwembadpomp

In de omschrijving van het zandfilter hierboven hadden we het al even over de zwembadpomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het water efficiënt gecirculeerd wordt. Deze circulatie zorgt er ook voor dat vuiligheden geen tijd hebben om zich aan het water vast te hechten. Bij het aanleggen van een zwembad is het ook belangrijk om goed na te denken over de zwembadpomp. Deze zwembadpomp moet namelijk op maat zijn voor het totale volume van het zwembad.

Besluit

Voor de circulatie en voor het schoonmaken van een zwembad zijn meerdere filters en pompen nodig. Bij het aanleggen van een zwembad is het dan ook belangrijk om rekening te houden met al deze filters en pompen. Wilt u graag professioneel advies hierover ontvangen? Neem vrijblijvend contact met ons op; wij komen graag met u in contact om alles te bespreken.

Voor de werking en levensduur van het zwembad is de aanschaf en installatie van filters en pompen ontzettend belangrijk. Met name de installatie speelt hier een belangrijke rol bij. Wij kunnen u ook bijstaan op het gebied van de installatie van filters en pompen.

Geef een reactie